Biologia i nauki ścisłe - Kurs zdalny

Co i jak jeść i pić by zdrowym być - chemia na talerzu

Prowadzący: dr Joanna Kurek

15 godzin

Cena: 270 zł

Forma zajęć: warsztaty

Język: polski

Podstawowe informacje

Informacje o zapisach
Rozpoczęcie zapisów: 12.09.2024
Zamknięcie zapisów: 02.10.2024
Min. liczba uczestników: 18
Limit miejsc: 23

Terminy i miejsca zajęć

Lp. Data Godzina
1. 23.10.2024 17:30 - 19:45
2. 30.10.2024 17:30 - 19:45
3. 06.11.2024 17:30 - 19:45
4. 13.11.2024 17:30 - 19:45
5. 20.11.2024 17:30 - 19:45

Kurs odbywa się zdalnie

Informacje dotyczące programu kursu

KURS ODBYWAĆ SIĘ BĘDZIE W FORMIE ZDALNEJ.

 

Cele kursu:
- poznanie podstawowych związków organicznych znajdujących się w produktach spożywczych
- zapoznanie z właściwościami poszczególnych grup związków chemicznych takich jak: tłuszcze, węglowodany, białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy, barwniki, znajdujących się w pokarmach zarówno chemicznymi, ich rolą dla organizmu człowieka jak i działaniem prozdrowotnym 
- zaznajomienie się z informacjami na temat dodatków do żywności
- nowe trendy w środkach spożywczych

Tematyka kursu:

- chemia organiczna w ujęciu składników  (związków chemicznych) zawartych w produktach spożywczych, 
- jakie składniki są obecne w jaki produktach spożywczych w zależności od ich pochodzenia, 
- sposób przedstawienia ich budowy za pomocą wzorów chemicznych, co ma ułatwić zrozumienie ich właściwości i pełnionych funkcji
- co czym łączyć, a czego unikać, tak by potrawy były pełnowartościowe,
- dokładne omówienie poszczególnych grup związków organicznych: tłuszcze, węglowodany, białka, mikroelementy, makroelementy, witaminy, barwniki, znajdujących się w pokarmach.
Przykładowe tematy warsztatów:
Czy takie ten tłuszcz straszny jak go malują?
Witaminy – małe cząsteczki o wielkiej mocy.
Czy gluten to węglowodór jak niektórzy sądzą i na czym polega jego ‘szkodliwość’?
Dlaczego orzechy są ‘dobre na pamięć’?
Glutaminian sodu – kontrowersyjny smak Azji.
(Nie)zdrowa słodkość –  nowoczesne środki słodzące.
Barwniki naturalne w żywności, czyli czy każde „E” jest szkodliwe?

Efekty uczenia się:

- słuchacz umie rozpoznać, które ze składników żywności należą do poszczególnych grup związków organicznych i są to: węglowodany, tłuszcze, białka, mikroelementy, makroelementy, barwniki czy dodatki do żywności
- słuchacz rozumie zależność pomiędzy budową cząsteczek danych związków, a wynikającymi z tego faktu właściwościami fizycznymi takimi jak stan skupienia, barwa, rozpuszczalność,
- słuchacz umie wywnioskować w jakich produktach spożywczych, którego rodzaju związków chemicznych jest najwięcej 
- słuchacz powinien zgromadzić wiedzę o odpowiednio zbilansowanej diecie

Metody pracy:
spotkania (w formie zdalnej) trwają 3 godziny lekcyjne (po 45 minut) rozpoczynają się  prezentacją teoretyczną omawianego w danym terminie tematu, a następnie obywa się część warsztatowa, czyli ćwiczenia, pokazy eksperymentów, zadania typu testowego do rozwiązywania przez Słuchaczy, dyskusja prowadzona przez prowadzącego, pytania na zakończenie do danego tematu i podsumowanie warsztatu. 
Na pierwszych  zajęciach zostanie omówiona całościowa tematyka warsztatów
W związku z planem pracy zdalnej prowadzący będzie regularnie udostępniał materiały do danego tematu warsztatu przesyłając je słuchaczom  


Informacje o egzaminie

Informacja: Egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (9h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.

Cena egzaminu: 100 zł

Praca testowa (dla chętnych) na koniec bloku zajęciowego w wyznaczonym terminie (nie później jak do 30 dni po ukończeniu kursu).