Biologia i nauki ścisłe - Kurs zdalny

Dlaczego owoce i warzywa są zdrowe, czyli ich składniki prozdrowotne

Prowadzący: dr Joanna Kurek

12 godzin

Cena: 240 zł

Forma zajęć: warsztaty

Język: polski

Podstawowe informacje

Informacje o zapisach
Rozpoczęcie zapisów: 12.09.2024
Zamknięcie zapisów: 02.10.2024
Min. liczba uczestników: 18
Limit miejsc: 23

Terminy i miejsca zajęć

Lp. Data Godzina
1. 27.11.2024 17:30 - 19:45
2. 04.12.2024 17:30 - 19:45
3. 11.12.2024 17:30 - 19:45
4. 18.12.2024 17:30 - 19:45

Kurs odbywa się zdalnie

Informacje dotyczące programu kursu

KURS ODBYWAĆ SIĘ BĘDZIE W FORMIE ZDALNEJ.

 

Cele kursu:
- omówienie składników w żywności jaką są owoce i warzywa w ujęciu ich działania prozdrowotnego
- jakie składniki są obecne w jaki produktach spożywczych w zależności od ich pochodzenia, 
- pomidory, truskawki, śliwki czy ogórki, wszystkie w ujęciu biologicznym są owocami, jednak nie wszystkie są równie słodkie. Dlaczego?
- co konserwuje owoce i warzywa?
- konserwacja owoców i warzyw, czyli czym jest kwaszenie/kiszenie, jak działa zalewa octowa, konserwowanie za pomocą cukru czy soli


Tematyka kursu:
- chemia organiczna w ujęciu składników (związków chemicznych) zawartych w produktach spożywczych jakimi są owoce i warzywa, 
- czego nie wiemy o pomidorach
- jakie składniki poza wodą mają w sobie ogórki?
- co mają w swoim składzie śliwki czy ulubione truskawki
- chemia cytrusów
- co z czym łączyć, a czego unikać, tak by pretwory były pełnowartościowe,
Przykładowe tematy warsztatów:
Ogórek, ogórek zielony ma garniturek. Związki znane i nieznane w nim zawarte.
Pomidory – bogactwo składników odżywczych
Truskawki i poziomki, wyczekiwany smak lata?
Śliwki  smak polskiej jesieni
Metody konserwowania warzyw i owoców


Efekty uczenia się:
- słuchacz umie określić dlaczego dany owoc zaliczany jest do warzyw , a inny do owoców - - słuchacz rozumie dlaczego poszczególne składniki zawarte w owocach i warzywach mają określone właściwości prozdrowotne
- słuchacz rozumie różnice w poszczególnych sposobach konserwowania warzyw i owoców
- słuchacz umie wywnioskować w jakich produktach spożywczych, którego rodzaju związków chemicznych jest najwięcej 
- słuchacz powinien zgromadzić wiedzę o odpowiednio zbilansowanej diecie


Metody pracy:

spotkania (w formie zdalnej) trwają 3 godziny (lekcyjne po 45 minut) rozpoczynają się  prezentacją teoretyczną omawianego w danym terminie tematu, a następnie obywa się część warsztatowa, czyli ćwiczenia, pokazy eksperymentów, zadania typu testowego do rozwiązywania przez Słuchaczy, dyskusja prowadzona przez prowadzącego, pytania na zakończenie do danego tematu i podsumowanie warsztatu. 
Na pierwszych zajęciach zostanie omówiona całościowa tematyka warsztatów
W związku z planem pracy zdalnej prowadzący będzie regularnie udostępniał materiały do danego tematu warsztatu przesyłając je słuchaczom.

Informacje o egzaminie

Informacja: Egzamin nie jest obowiązkowy - jest przeznaczony dla słuchaczy, którzy chcą otrzymać Świadectwo Ukończenia Kursu. Warunkiem podejścia do egzaminu jest uczestniczenie w co najmniej 60% zajęć (7h) oraz terminowe dokonanie płatności za egzamin.

Cena egzaminu: 100 zł

Praca testowa (dla chętnych) na koniec bloku zajęciowego w wyznaczonym terminie (nie później jak do 30 dni po ukończeniu kursu).